عید فطر به معنای بازگشت به فطرت است. در واقع مسئله خودسازی در ماه رمضان انسان را به مقامی میرساند که پردههای جهل، هواپرستی و هر گونه موانع از سر راه برداشته میشود و انسان مسلمان در این هنگام به فطرت ناب خود که از وجودش میجوشد بازمیگردد.
عید فطر به معنای بازگشت به فطرت است. در واقع مسئله خودسازی در ماه رمضان انسان را به مقامی میرساند که پردههای جهل، هواپرستی و هر گونه موانع از سر راه برداشته میشود و انسان مسلمان در این هنگام به فطرت ناب خود که از وجودش میجوشد بازمیگردد.
به گزارش خبرگزاری مهر، در اسلام به طور رسمی چهار عید وجود دارد که اعیاد قربان، غدیر، جمعه و فطر هستند. "عید قربان" جشن ایثار و فداکاری است ."عید غدیر" جشن ولایت و امامت است. "عید جمعه" بازگشت به خویشتن است که نقش اساسی در برقراری اتحاد، یکرنگی و همدلی مسلمانان دارد و اگر "عید فطر" عید فطرت و خودسازی نباشد، عیدهای دیگر تکمیل نخواهد شد. اگر چنین عیدی در زندگی انسان تحقق یابد همه روز، روزعید است.
عید فطر وقتی برای ما عید واقعی است که در مسیر خودسازی، پیروز شده باشیم و تحول عمیقی در ما پدیدار شده باشد. قرآن با صراحت، خداشناسی و دین را مسئلهای فطری می داند که در آیه ?? روم به آن اشاره می کند : "ای پیامبر! روی خود را متوجه آئین خالص پروردگار کن، این فطرتی است که خداوند انسانها را بر آن آفریده، دگرگونی در آفرینش خدا نیست."
این آیه بیان کننده آن است که دین اسلام بر اساس فطرت و سرشت انسان است و دستورهای آن هماهنگ با ذات وجود انسان است و اگر فطرت از دستبرد جهل، خرافات، تبلیغات غلط و تربیتهای ناسالم، محفوظ باشد، همان را میخواهد که آئین اسلام آن را میخواهد.
فطرت بر دو گونه است: فطرت عقل و فطرت دل. فطرت عقل یعنی استدلال روشن عقلی که انسان بعد ازرسیدن به کمال عقل با مشاهده نظام جهان و دقت در اسرار هستی، به این حقیقت می رسد که محال است این نظام معلول مبدئی فاقد عقل و شعور باشد. ولی فطرت مفهوم دیگری نیز دارد که از آن تعبیر به "فطرت دل" میشود که تفسیر فطری بودن دین با این تعبیر، صحیح تر و مناسب تر است. انسان وقتی به اعماق جانش مینگرد، نور حق را میبیند و ندایی را با گوش دل میشنود، ندایی که او را به سوی مبدأ علم و قدرت بینظیر هستی دعوت میکند. "عید فطر" به معنای بازگشت به فطرت است.
در واقع مسئله خودسازی در ماه رمضان، انسان را به مقامی میرساند که پرده های جهل، هواپرستی و هرگونه موانع ضد فطرت، از سر راه فطرت برداشته میشود و انسان مسلمان در این هنگام به فطرت ناب خود که از ذات وجودش میجوشد، بازمی گردد.
هرگاه انسان در پرتو برکات ماه رمضان به این درجه رسید، به حقیقت مفهوم عید فطر رسیده است و آغاز ماه رمضان در واقع برای او عید است. شواهد متعددی وجود دارد که نشان دهنده فطری بودن ایمان به حق است؛ مانند واقعیتهای تاریخی که نشان میدهد در میان هر ملتی در هر دورهای اعتقاد به خداشناسی و مذهب وجود داشته است،